Subscribe Twitter FaceBook

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΑΓΟΡΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΟΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΟΧΗΜΑ για την ανάπτυξη του τουρισμού και ευκαιρία για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό αποτελεί η εισαγωγή υδροπλάνων στην Ελλάδα...

επισημαίνει στην ΕΞΠΡΕΣ ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, σε συνέχεια των δηλώσεων τουπρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο οποίος εξήγγειλε την ολοκλήρωση του σχετικού νομοσχεδίου εντός ενός εξαμήνου. Oπως σημειώνει ο υφυπουργός, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Λιμενικό Σώμα έχουν εγκρίνει τη δημιουργία έως και 50 υδατοδρομίων, ενώ το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.........................
από τον υπουργό Yποδομών Δ. Ρέππα και τον υφυπουργό Σ. Βούγια. Παράλληλα, ο υφυπουργός Tουρισμού τονίζει ότι δύο εταιρίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή υδροπλάνων στη χώρα, μία εκ των οποίων είναι η K2 Smart Jets, ελληνικών συμφερόντων.

Oπως επισημαίνει ο κ. Νικητιάδης, «η ανάπτυξη υδροπλάνων στον νησιωτικό χώρο αποτελεί ένα εξαιρετικό μέτρο που αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική κίνηση σε απομακρυσμένες περιοχές. Θα διευκολύνει την άφιξη τουριστών σε μικρά νησιά χωρίς αεροδρόμιο, στα οποία η πρόσβαση ακτοπλοϊκώς ή με ημερόπλοια είναι δύσκολη». Η ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών με υδροπλάνα, τα οποία θα ενταχτούν κανονικά στο μεταφορικό δίκτυο το καλοκαίρι του 2012, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τόσο την ενδονησιακή επικοινωνία όσο και την άμεση επαφή των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Ο κ. Νικητιάδης εκτιμά ότι τις ανάγκες της Αττικής πρέπει να εξυπηρετούν τουλάχιστον 2 υδατοδρόμια, ένα στο Λαύριο και ένα στη Ραφήνα, ενώ θεωρεί πιθανή τη δημιουργία κι ενός τρίτου στην παραλιακή. Ο ισχύων σχεδιασμός περιλαμβάνει υδατοδρόμια σε Ρόδο, Κω, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Πάτμο και Χάλκη, ενώ εξετάζονται και οι Αλόννησος, Σκόπελος, Σέριφος, Σύμη, Μυτιλήνη, Σάμος, Αστυπάλαια, Ανάφη, Λειψοί, Λέρος, Πήλος, αλλά και νησιά του Αργοσαρωνικού.

«Η μετακίνηση με υδροπλάνο αποτελεί μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, στοιχείο που καθιστά την εισαγωγή τους ιδανική ευκαιρία για την προβολή του ελληνικού προορισμού στο εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Νικητιάδης. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού η ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» αφιέρωσε άρθρο στο «ναι της Ελλάδας στον διαγωνισμό των υδροπλάνων», αντιπαραθέτοντας την πτήση με υδροπλάνο με τις «εξοντωτικές νύχτες στα καταστρώματα των πλοίων». Ο κ. Νικητιάδης επισήμανε, μιλώντας στην EΞΠPEΣ, ότι από όταν άρχισε να προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για τα υδροπλάνα δεν χάνει ευκαιρία να τα «διαφημίζει» στις επαφές του με tour operators και travel agents του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο που ορίζει την ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών με υδροπλάνα και την ένταξή τους στο μεταφορικό δίκτυο της χώρας ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν την Παρασκευή 13 Μαΐου ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, ο υφυπουργός Δ. Βούγιας και ο σύμβουλός του υφυπουργού, ο αεροναυπηγός κ.Διονυσόπουλος. Ωστόσο, το νομοσχέδιο πριν διαβιβαστεί στο Βουλή προς διαβούλευση θα πρέπει να λάβει την έγκριση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εθνικής Aμυνας, ενώ συνυπογράφεται από τον υπουργό Θαλασσίων Yποθέσεων Γ. Διαμαντίδη. Υπενθυμίζεται ότι με τον ν. 3913/2011 συστάθηκε Τμήμα Πολιτικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων σε Υδάτινη Επιφάνεια, με αρμοδιότητες, μεταξύ των άλλων, και τη χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης, λειτουργίας και αξιοποίησης αεροδρομίων σε υδάτινη επιφάνεια και τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για περιοχές Natura, αλλά και για τις άγονες γραμμές. Oπως είχε τονίσει ο υφυπουργός Υποδομών Σ. Βούγιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, «η αδειοδότηση υδατοδρομίων σε προστατευόμενες περιοχές θα υπόκειται στις προϋποθέσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η εταιρία ΑirSea Lines είχε ενδιαφερθεί να επενδύσει σε υδροπλάνα, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή είχε θέσει περιοριστικό όρο οι επιβάτες να μην ξεπερνούν τους 29. Ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Μ. Πατέλλης βρέθηκε αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει οριστικά από τη χώρα το 2009. Από το 2004 ως τότε, πετούσαν μόνο τρία υδροπλάνα, συνδέοντας καθημερινά τα νησιά του Ιονίου με την Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Πρίντεζι της Ιταλίας. Ο υφυπουργός Τουρισμού είχε κάνει στις αρχές του έτους λόγο για «μπαλώματα της Νέας Δημοκρατίας με την ψευτοδημιουργία υδατοδρομίων που δεν λειτούργησαν ποτέ με επάρκεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου